surfen

surfen

Men gelooft dat surfen is uitgevonden door de Polynesiërs toen zij zagen hoe comfortabel zij konden worden op hun kleine, ovaalvormige, houten bootjes. De vorm die de surfplank aanneemt stelt de surfer in staat de trucs of manoeuvres gemakkelijker uit te voeren. Niet alleen dat, maar de eigenlijke surfplank is een longboard genoemd door sommige surfers die zeggen dat de bijzondere surfplank is ontstaan vanwege de vorm van de surfplank. De eigenlijke vorm werd gecreëerd door een U-vorm uit te snijden in de schuimkern van de surfplank.

Surfers in Hawaii begonnen in de jaren 1950 en 1960 nieuwe en innovatieve stijlen van surfplanken te creëren. Idealiter moet de surfplank licht maar sterk zijn en lengte en breedte hebben, zodat ze de surfer sneller kunnen manoeuvreren en hem het gevoel geven dat hij op golven surft. Surfplanken moeten worden gemaakt van een glad, zacht en op schuim gebaseerd materiaal. Omdat dit type surfplank kan worden beschadigd door reusachtige golven die eroverheen breken of door rotsen, ontwikkelden surfers skateboard-achtige surfplanken. Deze surfplanken werden gemaakt van polyurethaanschuim, waardoor ze licht en duurzaam zijn.

Strand Eindhoven in de jaren 60 en 70 begonnen bindingen aan hun surfplanken toe te voegen als hulpmiddel bij het draaien en het leiden van de surfplank naar een gewenste rijrichting. Voorheen gebruikten surfers hun eigen voeten om de golf in te peddelen en snelheid te maken. Bindingen werden geïntroduceerd in de surfplanken van die tijd om het surfen te vergemakkelijken en het rijproces te versnellen.

In 1977, creëerde een wereld gemoute en ruwe materiaalsurfer genoemd Pete Livesey een plank genoemd de “Sean Hover Board”. Dit board was een enorm succes en surfers namen dit surfboard in vliegtuigen, rolden van heuvel af en zweefden zelfs in de lucht in de lucht. Dit creëerde een nieuwe industrie van carving boards.

Tegen de jaren 1980 domineerde de populariteit van de surfplank de persoonlijke watersportscène. Sinds deze periode draaide het bij surfplanken om vorm, ontwerpen en materialen. De vis surfplanken, de hot boards en de houten planken waren allemaal surfplanken voor surfers. De vorm van de surfplank werd bepaald door het frame ontwerp van de surfplank en zijn gebruikers. Omdat ze geen peddels gebruiken, kunnen ze sneller gaan, verder in de golf, en hebben ze meer controle voor mobiliteit.